Databas Blog

  Van controller naar financieel adviseur

  [fa icon="clock-o"] 8 juni 2015 [fa icon="user"] Bas Elbers [fa icon="folder-open'] Project organisaties: non-profit

  blogimage3

  Voor een non-profit organisatie wordt het steeds belangrijker om transparant en tijdig de juiste financiële verantwoording van de projecten te realiseren. Dat geldt zowel intern als extern naar financiers en subsidieverstrekkers. Dit heeft duidelijke gevolgen voor de functie van controller. Hij werkt niet meer op zijn eigen financiële eiland maar is de financiële spin in het web van de organisatie! Laten we eens kijken hoe de rol van controller in de afgelopen jaren is veranderd.

   

  Verleden: verantwoording

   

  In zijn traditionele rol is de controller vooral bezig met het achteraf controleren van inkomsten en uitgaven, die op het juiste project boeken, en het opstellen van winst en verliesrekeningen. Zeker bij onoverzichtelijke en incompatibele administratieve systemen is dit vaak een dagtaak. Actueel inzicht in de financiële status van projecten ontbreekt en een strategische bijdrage aan de organisatie beperkt zich tot het signaleren van historische trends.

   

  Verleden en heden: directe sturing

   

  Als de organisatie erin slaagt om een verregaande systeemintegratie te realiseren kan de controller niet alleen eenvoudiger zijn traditionele taken uitvoeren maar ook actueel inzicht in projecten bieden:

  -       blijven de projecten binnen hun budget?

  -       welke financiële risico’s en aangegane verplichtingen zijn er?

  -       wat is de onderhandenwerkpositie van een project?

  De controller krijgt een belangrijkere taak bij strategische beslissingen die betrekkingen hebben op lopende projecten.

   

  Verleden, heden en toekomst: prognose en strategie

   

  Als de systemen optimaal op elkaar zijn ingericht kunnen veel taken van de controller geautomatiseerd worden. Dit creëert ruimte voor de controller om toekomstanalyses te maken, project resultaten te voorspellen, sterkte en zwakte analyses te maken, kostprijsberekeningen te maken en in/externe tarieven op te stellen. De controller wordt financieel adviseur en sparring partner van het management bij het nemen van belangrijke strategische beslissingen.

   

  Financiële grip in non-profit

   

  Als non-profit organisatie wil je financiële grip op de projecten. Dit is essentieel om de juiste subsidies te mogen en vooral ook blijven te ontvangen. Je moet de financiële administratie en projectadministratie dan ook goed op orde hebben, zodat je tijd hebt om uitgebreide analyses en prognoses te maken die helpen om de idealen van de organisatie te ondersteunen. Een geïntegreerde applicatie helpt je dit te realiseren. Je hebt op ieder moment aansluiting tussen de financiële administratie en de projectadministratie zonder extra tijdsinspanning. Lees in ons e-book Controller wordt financieel adviseur hoe je als controller van een non-profit instelling beter financiële grip op je projecten kunt krijgen.

   

  Ebook - Controller wordt financieel adviseur

  Geschreven door: Bas Elbers