Databas Blog

  Wordt het de cloud of blijft het on-premise?

  [fa icon="clock-o"] 20 november 2015 [fa icon="user"] Bas Elbers [fa icon="folder-open'] Cloud computing

  the-cloud-databas

  Maakt jouw organisatie momenteel gebruik van software die geïnstalleerd is op eigen servers en computers? Dan vraag je je vast wel eens af of je dit in de toekomst zo wilt houden. Er wordt tenslotte veel gezegd en geschreven over werken in de cloud; een verzamelnaam voor ict-diensten die niet lokaal draaien, maar online. Veel bedrijven maken inderdaad de overstap naar de cloud. Maar wat zijn nu écht de voor- en nadelen van werken in de cloud  versus eigen servers en computers (ook wel on-premise genoemd). En is in de cloud werken wel de juiste keuze voor jouw organisatie op dit moment?

  Half in de wolken

  On-premise oplossingen zijn in verschillende vormen mogelijk. Niet alle organisaties willen of zijn in staat, al hun ict-activa ineens in de cloud onder te brengen. En dus wordt er ook gewerkt met een mix van on-premise en cloud: een hybride omgeving. Verder bestaan er meerdere vormen van cloud computing. In dit blog gaan we uit van SaaS (Software as a Service). Bij SaaS zijn alle internetapplicaties toegankelijk via elke gewenste browser. De belangrijkste verschillen tussen cloud en on-premise zijn als volgt:

  Kosten

  De belangrijkste afwegingsfactor is het kostenaspect. Deze kosten zijn inzichtelijker en lager als je in de cloud werkt. Je betaalt alleen voor de capaciteit die daadwerkelijk gebruikt wordt. Denk daarbij aan het aantal medewerkers dat een programma gebruikt. Als je on-premise werkt, zijn er, voordat je aan de slag kunt, investeringen vereist (zoals hardware, licenties en serverruimte).

  Onderhoud en updates

  Naar updates heb je geen omkijken meer als je in de cloud werkt. Deze worden uitgevoerd door de cloud-aanbieder. Je beschikt dus altijd over de meest recente software. Daarnaast ben je als je overstapt van on-premise naar de cloud, geen geld en tijd meer kwijt aan het installeren van updates.

  Beveiliging

  Doordat de clouddiensten via internet werken, brengt dit beveiligingsrisico’s met zich mee. Aan de andere kant: grote aanbieders van clouddiensten is er alles aan gelegen een goede beveiliging te bieden. On-premise zijn de beveiligingsrisico’s minder groot (er vanuit gaande dat beveiliging en verzekeringen goed geregeld zijn). Als veiligheid een uiterst belangrijke factor is, kiest een organisatie vaak voor een hybride model. Al met al is de factor ‘veiligheid’ vaak een kwestie van gevoel bij de keuze voor cloud of on-premise.

  Mobiele toegang

  Organisaties die hun medewerkers plaats-onafhankelijk en via diverse devices toegang willen geven tot bedrijfsapplicaties, hebben veel baat bij werken in de cloud. De applicaties zijn namelijk toegankelijk via browsers op mobiele apparaten. On-premise heb je via andere locaties dan op kantoor, slechts beperkte toegang tot bedrijfsapplicaties.

  Transitie

  Naast de voor- en nadelen zijn er meer argumenten die bepalen of overstappen naar de cloud voor jouw organisatie de juiste keuze is. Er zijn organisaties die voor de cloud kiezen omdat het een eenvoudige samenwerking met externe partijen faciliteert. Of bijvoorbeeld omdat ze verwachten dat het de doorlooptijd van doorvoeren van veranderingen verkort. De belangrijkste vraag echter die je je tijdens het beslissingsproces moet stellen, is of de IT-structuur die je kiest, aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen en –strategie die je wilt realiseren. Als je ervoor kiest over te stappen naar de cloud, zorg er dan vooral voor dat je intern en/of extern de juiste mensen betrekt bij deze transitie.

  Wil je meer lezen over de verschillen tussen on-premise en de cloud? In het onderstaande e-book komen alle overige voor- en nadelen uitgebreid aan de orde.

  Gratis ebook cloud computing

  Geschreven door: Bas Elbers