Er is sprake van een duidelijke verandering in de manier waarop we werken en communiceren. Onze houding ten opzichte van zakelijke technologie verandert nu een nieuwe generatie van digitale tools langzaam maar zeker ingeburgerd raakt. Veel bedrijven hebben oog voor het feit dat het beschikbaar stellen van de laatste technologie aan werknemers zakelijke voordelen kan bieden, zoals meer efficiëntie en productiviteit. Het gevolg is dat het niet langer de vraag is óf je bedrijf gebruik zal maken van cloudoplossingen, maar wanneer en in welke mate. Welke cloudoplossing en welk gebruiksmodel past het beste bij jouw bedrijf: SaaS, hosting, een hybride oplossing of iets anders? In deze blog zet ik de voor-en nadelen van Software as a Service (SaaS) op een rij:
Wat is SaaS?
De afkorting staat voor Software as a Service. Op basis van het Saas-model zijn er verschillende bedrijfsoplossingen beschikbaar. De gemene deler is dat al deze internetapplicaties eenvoudig toegankelijk zijn via elke browser.
Nadelen van Saas
• Cloudleveranciers kunnen in beperkte mate aanpassingsmogelijkheden bieden, aanpassingen worden gerealiseerd door middel van instellingen.
• Kans op downtime. Als je internetverbinding uitvalt, heb je niet langer toegang tot de server in de cloud en worden de bedrijfsprocessen verstoord. Gebruik van clouddiensten in gebieden met beperkte of trage internettoegang valt af te raden.
• De beveiliging van je cloud-omgeving is afhankelijk van je leverancier en valt daarmee buiten je controle.
• Je bent afhankelijk van jouw aanbieder. Als je leverancier failliet gaat, verlies je mogelijk tijdelijk de toegang tot het systeem of je gegevens.
• Wanneer je de leverancier niet op tijd betaalt kan de toegang tot het systeem tijdelijk ontzegd worden.
• Bedrijven moeten zich ervan verzekeren dat zij hun gegevens ook mee kunnen nemen wanneer ze hun leverancier verlaten. Wanneer de leverancier de data buiten Europa opslaat moet er extra aandacht worden besteed aan de data privacy.
Voordelen van SaaS
• Schaalbaarheid — je kunt de capaciteit van de oplossing voortdurend aanpassen aan de veranderende bedrijfsbehoeften.
• De oplossing is altijd en overal eenvoudig toegankelijk, vanaf elk apparaat.
• Lagere aanloopkosten — je hoeft niet te investeren in hardware en software. Hierdoor blijven de totale eigendomskosten laag.
• Beveiligings- en back-upinfrastructuur zijn standaard aanwezig. Als er een storing op een server optreedt, worden alle processen automatisch hervat op een andere server.
• Je hebt automatisch de beschikking over de laatste versie van de software en hoeft geen ingrijpende updates/upgrades uit te voeren.
• Je kunt de cloudoplossing snel en eenvoudig in gebruik nemen.
• De cloudaanbieder draagt zorg voor alle technische aspecten.
• Tools voor online samenwerking vergroten de bedrijfsefficiency.
• De meeste bedrijven gebruiken slechts 5-10% van hun servercapaciteit, terwijl voor de volledige capaciteit wordt betaald. Bij een cloudoplossing betaal je alleen voor de capaciteit die je echt gebruikt.
Conclusie
De markt beweegt zich richting SaaS oplossingen. Deze oplossingen zijn inmiddels een flexibel en toegankelijk alternatief geworden voor de traditionele manier van IT. Dit verklaart de populariteit. Maar de vraag blijft: welke cloudoplossing en welk gebruiksmodel past het beste bij jouw bedrijf: SaaS, hosting, een hybride oplossing of iets anders? Wil je een gefundeerde beslissing nemen dan moet je op de hoogte zijn van zowel de voordelen als nadelen van alle opties. De keuze voor een cloudoplossing (100% online), on-premises-oplossing (100% lokaal) of hybride oplossing (een combinatie van beiden) zou je pas moeten maken na een grondige evaluatie van jouw behoeften en de afweging van de voor-en nadelen. In bijgaand e-book hebben we alle voor- en nadelen uitgebreid voor je op een rijtje gezet.