Van alle internetters maakt ruim een op de drie gebruik van cloud computing. Wat zijn nu de voor- en nadelen en wat is het eigenlijk? En bovenal is dit iets waar jij wat mee moet?
Wat is cloud computing?
Cloud computing is een verzamelnaam voor iT-diensten die niet op jouw eigen computer draaien, maar online, op externe servers. Je gebruikt dan de software (of andere diensten zoals opslagruimte en rekencapaciteit) via internet, meestal via een internetbrowser (zoals Chrome of Internet Explorer). Gegevens die jij opslaat in de cloud kun je daarom altijd en overal inzien.
Bij cloud computing hoe je dus niet te investeren in hardware en software. Voor het gebruik van de software geldt meestal dat je alleen betaalt het daadwerkelijk gebruik.Dit model noemen we ook wel Software as a Service (SaaS)
Hoe deden we het dan vroeger?
De meeste bedrijven zijn gewend aan de traditionele zogenaamde on-premises-aanpak. Dit betekent dat de software die het bedrijf gebruikt, geïnstalleerd is op servers en computers in het eigen bedrijfspand. De hardware én de softwarelicenties zijn eigendom van het bedrijf.
De hybride aanpak
Omdat cloud- en on-premises-modellen elk hun eigen voor- en nadelen hebben, zoeken veel bedrijven naar een manier om deze voor- en nadelen zo te combineren dat deze voor hun situatie optimaal is. Deze oplossing vinden ze vaak in de vorm van een hybride oplossing. Hierbij worden sommige bedrijfsapplicaties on-premises geïnstalleerd en andere via de cloud gebruikt. Dit maakt het mogelijk om de oplossing in hoge mate op je eigen behoefte af te stemmen. Je kunt een beroep doen op de cloud als dit het beste uitkomt, en gebruikmaken van on-premises-applicaties als het gebruik van de cloud minder zinvol is. Met het hybride model ben je instaat staat om te profiteren van sterk beveiligde cloudtoepassingen en kostenbesparingen te realiseren door op geleidelijke en gecontroleerde wijze over te stappen naar de cloud. Dit maakt dat dit model erg populair is.
Conclusie
De moderne technologie biedt bedrijven volop keuze.On-premises-oplossingen bestaan het langst en vormen de traditionele aanpak.Meestal bieden ze een breed scala aan functies. Maar ze gaan gepaard met hoge aanloopkosten vanwege de benodigde investeringen in hardware en software. Daarnaast zijn er vaste kosten voor bijvoorbeeld informatiebeveiliging, klimaatbeheersing, onderhoud, verzekeringspolissen en upgrades. Deze kosten zijn nadelig voor de cashflow.
SaaS-oplossingen worden aangeboden op basis van een model waarbij je alleen voor het werkelijke gebruik betaalt. Zo profiteer je van lagere aanloopkosten omdat je niet hoeft te investeren in hardware of software. Daarnaast is het een flexibele oplossing, waardoor het bedrijf op basis van veranderende bedrijfsbehoeften de software kan aanpassen. Een ander voordeel is dat je de software vanaf elke locatie en op elk gewenst moment kunt gebruiken via verschillende soorten apparaten van desktop tot laptop en van tablet tot smartphone.
SaaS-oplossingen zijn daarmee een flexibel en toegankelijk alternatief geworden voor de traditionele manier van IT. Dit verklaart de populariteit.
Wat voor jouw situatie nu het beste is hangt af van jouw specifieke bedrijfssituatie.
De keuze voor een cloudoplossing (100% online), on-premises-oplossing (100% lokaal) of hybride oplossing (een combinatie van beiden) zou je pas moeten maken na een grondige evaluatie van jouw behoeften.
In bijgaande whitepaper hebben we alle voor- en nadelen uitgebreid voor je op een rijtje gezet.
De keuze is aan jou!