Databas Blog

  Cloudwatervrees? Nergens voor nodig!

  [fa icon="clock-o"] 13 mei 2016 [fa icon="user"] Bas Elbers [fa icon="folder-open'] Cloud computing


  the-cloud-databas.png

  Zijn mijn gegevens wel veilig en bestand tegen hackers, ik heb geen zicht meer op mijn documenten, moet ik dan mijn totale bedrijfsvoering omgooien, kan ik nog wel werken met maatwerksoftware, wat moet ik doen als het internet het niet meer doet? Het zijn zomaar wat vragen die MKB-ondernemers stellen bij het werken in de cloud. Ook al lijkt het voor de meesten inmiddels doodgewoon, een aantal ondernemers heeft nog steeds ‘Cloud-watervrees’. Onnodig, want cloud computing is ook voor MKB’ers dé manier om goedkoop, snel en betrouwbaar te werken.

  On-premise of online

  Even voor het begrip: de traditionele methode van werken is met behulp van software die lokaal, dus in je eigen bedrijfspand, is geïnstalleerd en draait op jouw computers. Dit noemen we ook wel ‘on-premise’. Alle hardware- en de softwarelicenties zijn jouw eigendom en je zorgt zelf voor de noodzakelijke updates. Maar als je werkt ‘in de cloud’, dan werk je met software op een externe server. Je gebruikt dus geen programma’s op je eigen computer, maar programma’s die online staan en direct vanuit de cloud benaderbaar zijn. Vanaf welk platform, zoals PC of tablet, dan ook.


  Inbraak of brand?

  Een belangrijke vraag van veel ondernemers is: wat is veiliger? Je eigen bedrijfspand, met risico’s van inbraak, brand en dergelijke of een superbeveiligde server waar niemand bij kan? In de praktijk vinden de meeste inbreuken op de beveiliging plaats in de server onder het bureau of de serverruimte. Ook zelf-beheerde servers in een datacenter zijn kwetsbaar. Trouwens, hoe vaak hoor je niet over belangrijke informatie die op straat terecht komt, doordat iemand een laptop is verloren? Het gebeurt honderden keren per jaar. Als die gegevens in de cloud staan, dan is een kwijtgeraakte laptop geen ramp meer, maar alleen vervelend.


  Betaal voor wat je écht nodig hebt

  Als je gaat werken in de cloud hoef je nooit meer te investeren in netwerkservers, harde schijven en software. Je betaalt geen dure licenties meer en je betaalt slechts voor wat je écht nodig hebt. Dus niet voor complexe, onnodige functies of zelfs voor ongebruikte programma’s. Ook het beheer van hardware en software kun je allemaal uitbesteden. Je hoeft bijvoorbeeld meer voor updates te zorgen, of de beveiliging te regelen via firewalls, spamfilters of virusscanners. En omdat je software en gegevensopslag op afroep beschikbaar zijn, scheelt je dat veel tijd en geld. Bijvoorbeeld omdat je geen systeembeheerder meer nodig hebt.


  Altijd en overal

  Cloud computing betekent ook dat je niet meer afhankelijk bent van één computer. Omdat je bestanden en software via het internet bereikbaar zijn, zijn ze altijd en overal beschikbaar. In plaats van lokale opslag zijn je documenten overal en voor alle medewerkers toegankelijk. Zij kunnen werken vanaf elk mobiel apparaat en alle applicaties en diensten vanaf elke locatie openen. Waar en hoe zij willen werken, bepalen ze volledig zelf. Dat maakt bovendien de samenwerking tussen collega’s veel efficiënter.

  Begin je nu toch serieus na te denken over ‘werken in de cloud’? Ben je benieuwd welke voordelen cloud computing nog meer voor het MKB heeft? Vraag het Databas, wij adviseren je over welke cloudoplossingen het beste bij jouw onderneming passen.

  Gratis ebook cloud computing

  Geschreven door: Bas Elbers