Databas Blog

  Ben jij in 2015 op tijd met de jaarrekening?

  [fa icon="clock-o"] 25 december 2014 [fa icon="user"] Bas Elbers [fa icon="folder-open'] Project organisaties: non-profit, Project organisaties: profit

  ben-jij-in-2015-op-tijd-met-de-jaarrekening

  Wat zou het toch heerlijk zijn als je met één druk op de knop de jaarrekening kon uitdraaien. Helaas zorgt de jaarrekening jaarlijks bij veel ondernemers weer voor kopzorgen. Door een ondeugdelijke administratie, kan er bijvoorbeeld geen kloppende rekening worden gemaakt. Vervolgens wordt er hard gewerkt om alles weer recht te breien om tijdig te kunnen deponeren. Dit kost niet alleen veel tijd en stress, je kunt er ook de wet mee overtreden. Graag geven wij je hier zes tips mee die je op weg helpen naar een deugdelijke jaarrekening.

  Tip 1: Wees op tijd

  Als ondernemer loop je het risico op een fikse boete als je door de Belastingdienst wordt gecontroleerd op je deponeringsplicht. Zorg ervoor dat je op tijd de jaarrekening op orde hebt. Het niet tijdig deponeren van de jaarrekening is namelijk een economisch delict. Dit betekent dat de onderneming die niet tijdig publiceert een boete kan krijgen (tot € 20.250). Ook kan het je een strafblad opleveren wat je nog jarenlang kan achtervolgen. Bovendien kan je als eigenaar persoonlijk aansprakelijk worden gesteld omdat het financieel inzicht in je onderneming niet deugde en anderen hiervan schade ondervonden.

  Tip 2: Wees compleet

  Volledigheid blijkt een groot probleem te zijn – het is vaak nog de gewoonte om de administratie samengevat te kopiëren naar Excel en daar correcties te maken (voorafgaande journaalposten). Wat vaak niet wordt beseft, is dat Excel notoir foutgevoelig is. Stop met het gebruik van verschillende spreadsheets en registreer alles in je administratie pakket en de jaarrekening is meteen volledig! Het is mogelijk!

  Tip 3: Wees specifiek

  Kosten zijn niet specifiek genoeg geregistreerd. Ze worden niet direct op de juiste periode(n), kostenplaats(en) en kostensoort(en) geboekt. Er is geen aansluiting met andere systemen, zoals online verkoopsystemen.

  Tip 4: Integreer je processen

  Een goede jaarrekening maken is onlosmakelijk verbonden aan een goede registratie. Geïntegreerde bedrijfssoftware kan je hierbij helpen door alle processen op de juiste wijze te koppelen. Met een druk op de knop kan dan op elk moment cruciale managementinformatie en rapportages worden ontsloten. Zo ook je jaarrekening.

  Tip 5: Jaarrekening is een visitekaartje

  Bedrijven (en mensen!) doen nu eenmaal graag zaken met partijen die ze vertrouwen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 83% van de respondenten wanneer zij een bedrijf vertrouwen, ze eerder naar hun kant van het verhaal luisteren. Voor het verdienen en behouden van vertrouwen is een transparante wijze van zakendoen essentieel. Het op een juiste, open en nette manier presenteren van de cijfers draagt daar toe bij. 

  Tip 6: lees ons e-book

  Wil je weten wat geïntegreerde bedrijfssoftware nog meer voor jouw organisatie kan betekenen? Hoe je verschillende bedrijfsprocessen kunt integreren? Hoe je optimaal rendement voor je organisatie kunt creëren? Download dan hieronder ons gratis e-book Optimaal rendement in projectorganisaties. Hierin staan handige tips waarmee je direct in je organisatie aan de slag kunt gaan.

  Download

  Geschreven door: Bas Elbers