Databas Blog

    Financiële rapportages veroorzaken veel stress

    [fa icon="clock-o"] 31 juli 2015 [fa icon="user"] Alexander Schuurbiers [fa icon="folder-open'] Financiële administratie

    stress

    Financiële afdelingen worstelen nog steeds met jaarrekeningen, maandelijkse of kwartaal rapportages en archivering. Het is opvallend hoeveel bedrijven hiervoor nog steeds een gefragmenteerde, door spreadsheets ondersteunde aanpak hebben. Hierdoor wordt het lastig om financiële cijfers nauwkeurig en tijdig te presenteren.

    Stressmomenten

    Gedurende het jaar zijn er meerdere stress momenten voor financiële afdelingen. Diverse financiële rapportages moeten dan tijdig en correct opgeleverd worden en dit blijkt steeds weer een hele kluif. De oorzaak is te vinden in het inzichtelijk maken van data. De snelheid waarmee de data groeit, maar ook zeker de verscheidenheid ervan maakt het lastig om de kwaliteit van gegevens te waarborgen en het zonder vertragingen en op consistente wijze te reproduceren. 

    Tegen welke problemen lopen ze aan?

    Wanneer we met onze klanten in gesprek gaan, onderkennen ze de problemen van het gebrek aan inzicht. Als voornaamste uitdagingen zien ze:

    • het verzamelen en integreren van data
    • het valideren van gegevens
    • de grote hoeveelheid databronnen
    • het combineren van financiële en niet-financiële gegevens
    • archiveren en delen van data.

    Doordat elke afzonderlijke afdeling veel informatie moet verwerken, ligt de prioriteit voor data-analyse meestal bij de eigen informatie. Mogelijk waardevolle info vanuit andere business units, laat men dan te vaak links liggen. Wat is het gevolg? Informatie wordt alleen per afdeling of business unit gebruikt, terwijl het eigenlijk bedrijf breed zou moeten worden ingezet om kpi’s inzichtelijk te maken. 

    Geïntegreerde aanpak

    Voor veel bedrijven vormt het vergaren, beheren en verwerken van data een serieuze uitdaging. De informatie ligt verscholen op verschillende plekken binnen de organisatie in plaats van een centrale omgeving. Dit maakt het ontsluiten van de juiste informatie aan de juiste mensen op het juiste moment moeilijk. Door alle informatie te integreren in één systeem kunnen financiële processen worden vereenvoudigd. Dit biedt je de mogelijkheid om per afdeling, maar ook over de organisatie heen te kijken. Wil je weten hoe je nog meer rendement kunt behalen binnen je organisatie? Download dan ons e-book Optimaal rendement in projectorganisaties.

    Download

    Geschreven door: Alexander Schuurbiers